Első recept - Beigli

2014.01.29 20:05

Egy kis visszatakintés a karácsonyi süteményekhez elsőként a beiglihez . A beigli elkészítésénél több szempontra is figyelnünk kell hogy tökéletes beiglit készítsünk , oda kell figyelnünk  a tészta állagára a töltelék nedvességére a tekerésre a kenésre a szurkálásra és sütésre is . A következő receptet pozsonyi kifli készítésére is fel lehet használni !

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg cukor (sütőcukor)
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • morzsolásnyi élesztő (kb.0,3 dkg)

 

Töltelékhez:                              

  • 35 dkg darált mák vagy dió
  • 0,7 dl forró víz
  • 17 dkg cukor
  • fél citrom héja
  • esetleg 1 marék mazsola

Tetejére:

  • 1 nagy tojás sárgája és fehérje szétválasztva                            

       elkészítés                                

  1. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  2. Hagyjuk pihenni addig, míg a töltelékhez a mákot vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, és leforrázzuk a vízzel.
  3. A tésztát szétosztjuk és az egyik részt négyzet alakúra nyújtjuk a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén a széleinél hagyjunk szabadon egy kis részt .
  4. A széleit hajtsuk be és tekerjük fel
  5. Elöször kenjünk  be tojássárgájával hagyjuk megszáradni aztán tojásfehérjével amit szintén hagyjuk megszáradni . ( hűvős helyen hagyjuk megszáradni )
  6. 180 °C -os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük .