
Piskóta : ( Glutén mentesen )
- 8 ek gluténmentes liszt
- 8 tojás
- 5 ek nyírfacukor (xilit)
- szódabikarbóna
- kevés víz
A tojást szétválasztjuk , a cukor egyik felét a sárgájába a másik felét a fehérjébe tesszük. a sárgájába egy kevés vízet teszünk kb. fél decit és kihabositjuk ezután a fehérjét is felverjük. A sárgájába bele tesszünk egy kk szódabikarbónát , a lisztet és csomómentesre keverjük beletesszük a tojásfehérjehab felét és elkeverjük utána a másik felét nagyon óvatos mozdulatokkal forgatjuk bele. Zsírpapírral kibélelt tepsibe 160 fokon megsütjük.
Vaníliakrémhez :
- fél liter laktózmetes tej
- 1.5 csomag gluténmentes vaniliapudingpor
- 3 ek xilit
- 1 db vaníliarúd
- 1 db laktózmentes vaj
A tejet felmelegítjük forráspont alá és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait . A pudingport és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a tejhez kevergetés mellet kemény pudingot főzünk. Kihűtjük , ha kihűlt akkor kézi habverőgéppel kihabósitjuk a vaj hozzáadásával .
Összeállítás
A piskótát kettévágjuk és egyenletesen megkenjük a vaníliakrémmel az egyik piskótalapot a másikat ráhelyezzük. Hagyunk egy kevés krémet a külsejére és azt is vékonyan bekenjük. A külsejét pírított szeletelt mandulával szórjuk meg .