Mandulás vaníliatorta

2014.02.18 18:03

Piskóta : ( Glutén mentesen )

  • 8 ek gluténmentes liszt
  • 8 tojás
  • 5 ek nyírfacukor (xilit)
  • szódabikarbóna
  • kevés víz

A tojást szétválasztjuk , a cukor egyik felét a sárgájába a másik felét a fehérjébe tesszük. a sárgájába egy kevés vízet teszünk kb. fél decit és kihabositjuk ezután a fehérjét is felverjük. A sárgájába bele tesszünk egy kk szódabikarbónát , a lisztet és csomómentesre keverjük beletesszük a tojásfehérjehab felét és elkeverjük utána a másik felét nagyon óvatos mozdulatokkal forgatjuk bele. Zsírpapírral kibélelt tepsibe 160 fokon megsütjük.

Vaníliakrémhez :

  • fél liter laktózmetes tej
  • 1.5 csomag gluténmentes vaniliapudingpor
  • 3 ek xilit
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db laktózmentes vaj
A tejet felmelegítjük forráspont alá és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait . A pudingport és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a tejhez  kevergetés mellet kemény pudingot főzünk. Kihűtjük , ha kihűlt akkor kézi habverőgéppel kihabósitjuk a vaj hozzáadásával .
 
 

Összeállítás

A piskótát kettévágjuk és egyenletesen megkenjük a vaníliakrémmel az egyik piskótalapot a másikat ráhelyezzük. Hagyunk egy kevés krémet a külsejére és azt is vékonyan bekenjük. A  külsejét pírított szeletelt mandulával szórjuk meg .