gasztroblog
Receptek , Képek , Ízek
  • Kezdőlap
  • Fényképgaléria
  • Vendégkönyv
  • Blog
  • Kalória
  • Glutén , Laktóz téma
  • Receptek
    • Sütemények
    • Főételek
    • Levesek
  • Szavaz !!!!!!

Első recept

Túrógombóc Kukoricás

2014.03.08 20:44

Kukoricadarás Túrógombóc ( Laktózmentes termékekből és sima termékekből egyaránt elkészíthető )

Hozzávalók : 

Főtt darához :

  • 125 gramm kukoricadara
  • fél l tej (laktózmentes )
  • 10 evő kanál xilit vagy sima kristálycukor
  • 1 citrom héja 
  • 1 doboz túró

+

  • fél kg darált dió
  • cukros tejföl ( 1 kis doboz tejfölhöz 2-3 evőkanál cukor vagy xilit )

elkészítés

A tejet 5 kanál cukorral és a citom héjával felforraljuk és beletesszük a kukoricadarát . Folyamatos kevergetés mellett minnél sűrűbbre főzzük ezután hagyjuk kihűlni . Burgonyanyomón átnyomjuk a kihült darát és a többi cukkoral és a túróval összedolgozzuk.  Gombócokat formázunk , meghempergetjük a darált dióba és felmelegítjük mikrohullámsütőben , cukros tejföllel leöntve tálaljuk .

( a darált dió a gluténérzékenyeknek kedvez , lehet pirított cukros zsemlemorzsában  is megforgatni )

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandulás vaníliatorta

2014.02.18 18:03

Piskóta : ( Glutén mentesen )

  • 8 ek gluténmentes liszt
  • 8 tojás
  • 5 ek nyírfacukor (xilit)
  • szódabikarbóna
  • kevés víz

A tojást szétválasztjuk , a cukor egyik felét a sárgájába a másik felét a fehérjébe tesszük. a sárgájába egy kevés vízet teszünk kb. fél decit és kihabositjuk ezután a fehérjét is felverjük. A sárgájába bele tesszünk egy kk szódabikarbónát , a lisztet és csomómentesre keverjük beletesszük a tojásfehérjehab felét és elkeverjük utána a másik felét nagyon óvatos mozdulatokkal forgatjuk bele. Zsírpapírral kibélelt tepsibe 160 fokon megsütjük.

Vaníliakrémhez :

  • fél liter laktózmetes tej
  • 1.5 csomag gluténmentes vaniliapudingpor
  • 3 ek xilit
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db laktózmentes vaj
A tejet felmelegítjük forráspont alá és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait . A pudingport és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a tejhez  kevergetés mellet kemény pudingot főzünk. Kihűtjük , ha kihűlt akkor kézi habverőgéppel kihabósitjuk a vaj hozzáadásával .
 
 

Összeállítás

A piskótát kettévágjuk és egyenletesen megkenjük a vaníliakrémmel az egyik piskótalapot a másikat ráhelyezzük. Hagyunk egy kevés krémet a külsejére és azt is vékonyan bekenjük. A  külsejét pírított szeletelt mandulával szórjuk meg .

Citromtorta

2014.02.11 21:54

Piskóta : ( Glutén mentesen )

  • 10 ek gluténmentes liszt
  • 10 tojás
  • 6 ek nyírfacukor (xilit)
  • szódabikarbóna
  • kevés víz

A tojást szétválasztjuk , a cukor egyik felét a sárgájába a másik felét a fehérjébe tesszük. a sárgájába egy kevés vízet teszünk kb. fél decit és kihabositjuk ezután a fehérjét is felverjük. A sárgájába bele tesszünk egy kk szódabikarbónát , a lisztet és csomómentesre keverjük beletesszük a tojásfehérjehab felét és elkeverjük utána a másik felét nagyon óvatos mozdulatokkal forgatjuk bele. Zsírpapírral kibélelt tepsibe 160 fokon megsütjük.

Citromkrém:( laktóz és glutén mentes )

  • fél l laktózmentes tej
  • 1.5 csomag gluténmentes vaniliás pudingpor
  • 3 ek nyírfacukor
  • 1 citrom ( reszelt héja , leve )
  • laktóz mentes vaj

A pudingot megfőzzük , kihűtjük. A citrom héját bele reszeljük a levét bele csavarjuk és vajjal kihabositjuk. 

Tejszíbhab :

  • Növényi tejszínhab cukormentes 
  • nyírfacukor

A Piskótát kihütjük felszeleteljük hogy három piskótalapot kapjunk és a citromkrémmel megkenjük a rétegeket , a külsejét is vékonyan megkenjük és tejszínhabbal befedjük .

 

 

 

 

 

Első recept - Beigli

2014.01.29 20:05

Egy kis visszatakintés a karácsonyi süteményekhez elsőként a beiglihez . A beigli elkészítésénél több szempontra is figyelnünk kell hogy tökéletes beiglit készítsünk , oda kell figyelnünk  a tészta állagára a töltelék nedvességére a tekerésre a kenésre a szurkálásra és sütésre is . A következő receptet pozsonyi kifli készítésére is fel lehet használni !

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg cukor (sütőcukor)
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • morzsolásnyi élesztő (kb.0,3 dkg)

 

Töltelékhez:                              

  • 35 dkg darált mák vagy dió
  • 0,7 dl forró víz
  • 17 dkg cukor
  • fél citrom héja
  • esetleg 1 marék mazsola

Tetejére:

  • 1 nagy tojás sárgája és fehérje szétválasztva                            

       elkészítés                                

  1. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  2. Hagyjuk pihenni addig, míg a töltelékhez a mákot vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, és leforrázzuk a vízzel.
  3. A tésztát szétosztjuk és az egyik részt négyzet alakúra nyújtjuk a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén a széleinél hagyjunk szabadon egy kis részt .
  4. A széleit hajtsuk be és tekerjük fel
  5. Elöször kenjünk  be tojássárgájával hagyjuk megszáradni aztán tojásfehérjével amit szintén hagyjuk megszáradni . ( hűvős helyen hagyjuk megszáradni )
  6. 180 °C -os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük .

 

Linzer

Linzer

2014.02.01 14:49
A Linzer tésztát sok süteményhez felhasználhatjuk akár linzerkarikához akár islerhez , almás lepénynek . Tésztához : 75 dkg liszt 15 dkg zsír 15 dkg margarin 25 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütőpor 2 db tojássárgája 1 db citrom lereszelt héja kevés tej + lekvár a...
Kezdőlap > Receptek > Sütemények

Címkék

  • linzer
  • lepény
  • lekvár
  • sütemény

Elérhetőség

gasztroblog zsidokornel@indamail.hu
© 2014 Minden jog fenntartva.
Készíts ingyenes honlapotWebnode
  • Kezdőlap
  • Oldaltérkép
  • RSS
  • Nyomtatás
 
Webnode, az innovatív webépítő
Megnyerő weboldalad lehet ingyen!
Kezdd el